Taide

Olen kuvataiteen suuri ystävä, jonka voi huomata kun katsoo Hammaslaboratorio Harrin Hampaan seiniä. Odotushuoneeseen ja työtilaani on vuosien varrella kertynyt erilaisia minulle tärkeitä teoksia, joista erityisin on paikallisen taitelijan Mauri Korhosen tekemä muotokuva allekirjoittaneesta. Alla on valokuva taulusta sekä taiteilijan kirjoittama teksti teoksen synnystä.

Taulu: Harri Ikävalko korjaa rikkinäisen leivänpaahtimen, 1998, taiteilija Mauri Korhonen

Mauri Korhonen, Harri Ikävalko korjaa rikkinäisen leivänpaahtimen, 1998

1990-luvun loppupuolella halusin kierrätystöiden ohella kokeilla taitojani esittävän tekemisessä. Michelangelo Merisi da Caravaggio oli ja on edelleenkin yksi suosikkitaiteilijoistani. Yksi ominaisuuksiata, jotka Caravaggion taiteeseen liitetään on ”musta valo” ja sitä minäkin lähdin etsiskelemään.

Maalaukset, joista inspiraationi sain, olivat kaksi Caravaggion tekemää maalausta samasta aiheesta: ”The Inspiration of Saint Matthew” I ja II. Ne on molemmat maalattu 1600 – 02 aikana. Maalauksissa Matteus kirjoittaa pyhän hengen innoittamana evankeliumia ja tuota pyhää kiihkoa on kuvattu paitsi Matteuksen keskittyneellä olemuksella myös enkelillä, joka ikään kuin ohjaa kirjoittajan kättä.

Michelangelo Merisi da Caravaggio, The Inspiration of Saint Matthew, 1602
Michelangelo Merisi da Caravaggio, The Inspiration of Saint Matthew, 1602
Michelangelo Merisi da Caravaggio, The Inspiration of Saint Matthew 2, 1602
Michelangelo Merisi da Caravaggio, The Inspiration of Saint Matthew 2, 1602

Maalauksessaani Harri Ikävalko ei ehkä ole yhtä kiihdyksissään vian löytymisestä, mutta ylös päin kohti taivaita hän katselee tyynesti ja onnessaan ja enkeli symboloi sitä, että vika on todellakin löytynyt. Siinä missä klassiset taiteilijat ammensivat ideoitaan antiikin tai Raamatun tarinoista, minä halusin koodata sellaisia tavallisia arkipäivän tapahtumia osaksi vähän henkilökohtaisempaa pyhyyden tunnetta – tai oikeastaan tätä on vähän vaikea määritellä. Tarkoitan kuitenkin jotakin sen kaltaista kun lapsi oppii ajamaan polkupyörällä ilman apupyöriä tai oppii sitomaan kengännauhat kiinni. Itselleni monet käytännön hommat ovat vaikeita, ja olo on auvoinen jos saan jotakin koottua tai korjattua siten, että se toimii taas. Minusta nämä jutut ovat osa sellaista näkymättömäksi luultua jokapäivän evankeliumia ja siitä tuossa maalauksessakin on kyse. Noina aikoina tein muutaman maalauksen, joissa oli tuota samaa tematiikkaa esillä. 

Toisessa versiossaan Caravaggio kuvasi tapahtumaa alakulmasta ja niinpä minäkin valitsin omaan toteutukseeni alakulman. Maalauksessani pöydän reunan yli pilkistää leivänpaahtimen kuori ja se on viittaus mestarin teokseen ”Supper at Emmaus” 1600-01, jossa hedelmäkori on maalattu pöydälle siten, että osa siitä on tyhjän päällä. Kaikkine hedelmineen se symoloi sitä, että kuinka ensinnäkin elämä on katoavaista ja kuinka sattumanvaraista se saattaa myöskin olla: pienestä tärähdyksestä astia tipahtaa ja hedelmät ovat lattialla. Leivänpaahtimen kuorella ei tällaista symboliarvoa ole – tai ei ainakaan ollut 1600-luvun maalaustaiteessa.

Michelangelo Merisi da Caravaggio, Supper at Emmaus, 1600-01
Michelangelo Merisi da Caravaggio, Supper at Emmaus, 1600-01

Vielä yksi seikka yhdistää maalaustani ja Caravaggion taidetta: nimittäin Caravaggio otti mallinsa kavereistaan, kapakoista ja ilotaloista löytämistään tyypeistä. Tämä tietenkin närkästytti teosten tilaajia (paaveja ja aatelisia). Minäkin käytin malleinani kavereitani, mutta heidän statuksensa ei tietenkään ole lähelläkään mainittua Caravaggion henkilögalleriaa. Olen liikuttunut siitä, että ystäväni ovat suostuneet mallikseni – on ollut helppo maalata heistä suhtkoht näköisiä kun on tuntenut heidät pitkän aikaa.

Caravaggio teki maalauksensa öljyväreillä, Harri on toteutettu pastelleilla. Tavallaan olen tyytyväinen teokseeni, mutta enkelin osalta se jäi kyllä vähän jäykäksi. Tätä kirjoitusta tehdessäni olen miettinyt, että pitäisiköhän tehdä ”caravaggiot” eli maalata aiheesta kakkosversio!  Mitähän se Harri voisi nyt tällä kertaa korjata? Muuten, tuo Caravaggion ykkösversio tuhoutui IImaailmansodassa ja siitä ei ole säilynyt kuin mustavalkoinen valokuva. Muutama vuosi sitten (2008) Antero Kahila teki valokuvan perusteella teoksesta värillisen rekonstruktion…

 

Harri Ikävalko korjaa rikkinäisen leivänpaahtimen 1998

The inspiration of Saint Mathew (1601-02)

The Inspiration of Saint Mathew 2 1602

Supper at Emmaus 1600-01